Nieuwsoverzicht
 
« afbeelding 1 van 1 »
 
dinsdag 02 oktober 2018

Fruitbladblazer voor de blos

Wim, Menso en Bertie Tijssen, appel- en perentelers in Bergharen, Altforst en Batenburg experimenteren met een fruitbladblaasmachine, die ook wel bladplukmachine wordt genoemd. De machine verlicht het handwerk van het appelblaadjes plukken van roodkleurende appelrassen, die door meer zonlicht mooier rood kleuren en wellicht ook een iets betere smaak krijgen. De proeven met de machine kunnen mede tot stand komen door ondersteuning van het Fruitpact.

 

Menso Tijssen: ‘We zijn de eerste hardfruittelers in Nederland die met deze machine experimenten. Alleen in Italië is er een appelteler die er gebruik van maakt, maar ook Brabantse frambozentelers gebruiken de fruitbladblazer. Dat doen ze nu een jaar. De Centrale Adviesdienst Fruitteelt begeleidt ons hierbij.’

 

‘Voorop de tractor zitten links en rechts twee blazers met ronddraaiende schijven die de luchtstroom onderbreekt, waarmee door de pulserende kracht blad van de boom geblazen wordt. Achterop de tractor zit de compressor. We hebben allerlei proefjes verricht om te voorkomen dat er takken tegen de appels aankomen waardoor die beschadigingen oplopen. We gaan dus pionieren wat de beste afstemming is, dat kan onder meer door de druk te verstellen, de draaisnelheid van de schijven aan te passen of door harder of zachter te rijden.’

 

‘Al hebben appelboomblaadjes bij grote hitte een functie tegen verbranding, ze belemmeren ook de rode kleur, vooral in de laatste weken voor de pluk. Eerder moesten we in de weken voor de oogst de blaadjes met de hand plukken voor de kleuring van de appel, dankzij deze machine is dat niet meer nodig. Het is steeds moeilijker is om aan arbeidskrachten te komen om dat arbeidsintensieve karwei te verrichten. Met de hand plukken kost namelijk zo’n 120 uur per hectare. Dat die blaadjes weggeplukt worden is een ontwikkeling van de laatste drie jaar. Als bijvoorbeeld de Kanzi-appels een mooi kleurtje hebben brengen ze veel meer op in vergelijking met appels die dat niet hebben.

 

We zitten in de beginfase, maar met de nodige experimenten zou de machine sectorbreed ingezet kunnen worden. We hebben het CAF gevraagd om een objectief onderzoek te verrichten naar de invloed op de appel. In principe heeft de machine heel veel potentie, na een jaar evalueren we samen voor de eerste maal de machine.’



 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA